Skip to main content

Dyrkning

Dahlialiv

Dahlialiv

Hvem kunne have troet at 3 små dahliaknolde i barndommen kunne udvikle sig til et liv fyldt med dahlia. Selv efter de værste år med mange mistede knolde hvor man kun har stået med navneskiltet tilbage fra en elsket afgået sort, så er man alligevel steget til hest igen, og har skaffet sig materiale fra nær og fjern og brugt den tid hvert forår, det har krævet at få små tusinde knolde på plads i haven til den kommende sæson. Nu er det 40 år siden jeg plantede mine første dahlia, og mange sorter har været igennem min jord gennem årene, og målet er hen ad vejen blevet at søge og dyrke de 500 bedste dahlia sorter i verden… 

Dahlia skal have plads, vand, gødning og opbinding, men er fremragende til dyrkning i potter - store potter, som kan indeholde gode mængder fugtighed i sommeren er det nemmeste. Jeg dyrker selv 250 knolde i 12L spande på vores store stenbelagte terrasse og 100 stk. i 20L spande i pergolaen.

dahlialiv01

Terrassen maj 2011 - Foto: Ejner Loch

Gæt hvor tit der skal vandes i henholdsvis 12 og 20L spande, når sommeren er over os og planterne begynder at fylde!? – Det er ikke uvæsentligt for ferieplanerne – eller weekend opholdet!

Jeg har dyrket dahlia i potter i mange år – dvs. i spande med hank, som nemt kan flyttes og bæres ind efter sæson slutning, og jeg opbevarer knoldene i spandene hen over vinteren. Spandene fyldes med en blanding af sand/grus og sphagnum i forholdet 10 til 1, som er voksemediet gennem hele sæsonen. Dette sikre at jorden ikke er for våd i potten i efteråret.

Når frosten har taget toppen og tiden for vinteropbevaringen indfinder sig, så bærer jeg samtlige spande ind og efter godt 150 vandringer er indkvarteringen foretaget, og spandene står stakket med indhold oven på hinanden de næste måneder frem i frostsikkert rum.

dahlialiv02

August 2011 - Foto: Ejner Loch

I marts begynder forberedelserne til den nye sæson for de mange indkvarterede spande med at, samtlige spande skal gennemses/tømmes for at finde ud af hvordan knoldene har det, og hvilken type knold den pågældende sort har.  Knoldens vitalitet, størrelse og udseende er indikation for, om den pågældende sort skal udplantes i haven eller have sit voksested i potte igen. Som bekendt er der store forskelle på knoldenes fysik, og svage trævlede rødder har efter min erfaring meget nemmere ved at klare sig vinteren over, hvis de bliver opbevaret i spanden med knolden/trævlerne forankret i sandjorden efter afslutning af vækstperioden. Herfra er det så bare at beslutte, om det er stiklinger eller deling, der er løsningen til flere spandfulde.

Hilsen gartneren

Ejner Loch, Trekronevej 5 Drammelstrup 8961 Allingåbro

Læs mere …Dahlialiv

Dahliarødder

Dahliarødder

Denne artikkel om dahliarødder, fra 2013, af Lis Falk Hansen, fik en bemækning og gode råd fra en anden dahliadyrker, Ejner Loch, og kommenterede denne. Derfor har redaktøren valg at samle artiklerne til en, for fuldstændighedens skyld.

Jeg tillader mig at komme med et indlæg og spørgsmål angående knolde. Jeg har været medlem siden 08, men haft dahlia i mange år. Jeg har altid haft held med mine dahliaer, når de er gravet op, skraber jeg det jord jeg kan væk og piller regnormene ud. Der sidder altid meget jord på, idet jeg i alle mine tre haver har en tung lerjord. Jeg lægger dem blot på aviser og planter dem direkte. Jeg har de sidste 8 år opbevaret de fleste i en garage, hvor temperaturen er ca. 8 grader.

Vi samler på gamle biler, og har en stor hal. Da jeg har megen plads kom min nabo med sine, som var skyllet fint. Alle mine kom, men ikke mange af hendes, det skal tilføjes at de stod ved siden af hinanden, og er de samme slags, da vi bytter.

 

 falkhansenpix
Foto: Lis Falk Hansen 

 

Jeg tænker, at mange så den udsendelse med Søren Rye, hvor han viste de dahliaer frem, som han havde købt i klubben. Han udtalte, at de ikke blev til noget næste år. Jeg går ud fra, at jeg ikke er den eneste der har glæde af de indkøbte stiklinger i mange år. Min Spartacus blomstrer på 3die år helt overvældende. Den bliver beundret af alle. Jeg købte på samme tid Chrystal Beauty og Brachen Ballerina, 2 af hver. Nu har jeg to tilbage, men ved ikke hvad der er hvad, da de ligner hinanden. Der stod de skulle blive 120 cm. Mine blev mindst 180 og meget store, så derfor har jeg et spørgsmål angående knolden som er enorm. Jeg kunne ikke selv løfte den op. Jeg kan ikke få knoldene fra hinanden. Kan jeg til foråret dele den med en spade?

Jeg har også et andet spørgsmål angående alder. Jeg har en dahlia, jeg har haft i 25 år, og i år kom den ikke, jeg har også en anden jeg har haft i ca. 20 år, som er begyndt at blomstre mindre. Kan de blive for gamle, hvad jeg synes umiddelbart lyder mærkeligt. Det skal siges at jeg aldrig har gødet mine dahliaer, men om efteråret kommer jeg hestemøg på jorden, når knoldene er oppe.

Mange hilsner Lis Falk Hansen.

 

Bemærkning til artiklen Dahliarødder

Håndteringen af vore dahlia gennem året giver livlige diskussioner, og det der synes utænkelig for nogle, kan være normalt for andre, men til Lis Falk Hansen vil jeg bidrage med min erfaring til indlægget og de rejste spørgsmål og forundringer.

Jeg har sandjord i min have, og som sådan er det begrænset hvor meget ’jord’ der hænger ved knoldene, når de graves op, men jeg vasker aldrig mine knolde, hvorimod det er vigtigt at knoldene umiddelbart efter optagelsen bliver overflade tørret. Jeg sætter varme på (varmeblæser) i det rum, hvor knoldene nu skal overvintre, og gennem ca. 14 dage bliver der skiftevis varmet op til 20 – 25 gr. - og luftet ud igen til den dag, hvor mine næsebor siger mig, at luftfugtigheden er på det ønskede niveau og knoldenes overflade behageligt tørre. Vinteropbevaringstemperatur mellem 3 - 10 gr.

Der er jo mange tusinde dahlia sorter, variationer og farver til glæde og fryd for os, og også under jorden store forskelligheder. Knolden kan være kraftig, sej og bastant eller modsat lille, tynd og trevlet, men for begge yderligheder gælder, at de skal opbevares frostsikkert. Den store knold, som den Lis har fotograferet er absolut et pragteksemplar at skue, men som det siges ’lille og vågen – stor og doven’.

Jeg ville absolut dele denne knold i mange stykker ved udplantningen – men langt inden det var kommet så vidt, havde jeg allerede delt en sådan størrelse fordi en knold af denne størrelse, med 10 - 15 stængler igennem en sommer, er en konkurrent til sig selv i sin størrelse. Alle de forgreninger vil bevirke en langt mindre blomstring og en blød og overhængende vækst.

Så del dine knolde hvert år, således at der hen af sommeren kun kommer 2 - 5 stængler op fra den enkelte knold, så får du de stærkeste og flotteste dahlia ’buske’. Dine gamle dahlia kan være et billede på hvor galt det kan gå, hvis man ikke deler knoldene bare en gang imellem!

Jeg gøder meget, for dahlia har en kraftig vækst, og min sandjord har absolut behov for både ekstra næring og vand for at stille sulten på 800 dahlia. Naturgødning er godt men sjældent nok!

Hilsen og god dahlia sæson 2012, Ejnerlochdahlia.dk

 

Lidt erfaring fra Gråsten

Jeg må sige tak til Ejner for besvarelsen af mit problem, en kæmpeknold. Men med meget sand i jorden er det klart meget nemmere med deling af rødder, jeg har meget tung lerjord i to af mine haver. Det er umuligt at skille rødderne ad, og trykspuler vil jeg ikke bruge.

Men det går også godt nok med at få rødderne til at komme. Den store knold jeg viste på billedet (artiklen Dahliarødder) hakkede jeg over med en spade, der var ikke andet at gøre. Det var efter råd fra Jytte. Det drejer sig om, den meget smukke lyserøde åkande ”Chrystal Beauty” eller ”Bracken Ballerina”. Det var en lille stikling jeg købte i foreningen i 2009. Jeg har fået mange rødder ud af den, og nu står den også i naboernes haver. Jeg synes jeg vil nævne at det gik godt med deling med spade, ifald der er andre, der har samme problem.

Men efter min mening er det største problem med dahlia at det er dræbersneglens yndlingsret. De kan holdes nede mange steder, men min ene have er ved siden af en skov, de vælter bare ind. Men værst er det ved mit sommerhus på Langeland, for her hjælper gift og ølfælder ikke, da vi ikke bor der. Jeg planter troligt nogle knolde, og de bliver spist lige så hurtigt de kommer op, jeg har fået nogle få til at overleve i et højbed. Går man på jagt efter dem, kan man på 10 min. slå over 200 fede store snegle ihjel. Derefter gider jeg ikke tælle. Når man graver kartofler op ser man hvor dybt de graver, så sneglehegn kan man opgive der. Jeg har hørt flere sige, at de ikke mere gider køkkenhave på grund af disse grådige snegle.

Så er det man undre sig over, at der forskningsmæssigt ikke gøres noget. Det må da være en sag for nogle unge biologer. Da de spiser hinanden må en eller anden virus da kunne udrydde dem, uden det går ud over andre dyr. Det med at pindsvin æder dem, tror jeg ikke på. Jeg har pindsvin i min sommerhushave. Det eneste jeg har observeret er bænkebidere, som suger i æggene, så redningen er måske flere bænkebidere!

Mange hilsner Lis Falk Hansen, Vandtårnsvej 10, Gråsten

Læs mere …Dahliarødder

Hestemøg er møg!

Hestemøg er møg!

Sideløbende med formandens gødningsforsøg, er der også andre, der har gjort deres erfaringer. Dahlia er en blomst man kun kan elske, men man kan også elske den så meget, at man er ved at elske den ihjel – det sket for mig.

Jeg havde givet dem NPK gødning lige efter udplantningen, ca. 1. juni og de voksede sig store og flotte. Da dahlia iflg. flere forskellige hjemmesider, godt kan lide gødning senere, så tænkte jeg, at det måtte være ca. 1. august. Omkring d. 20. juli hentede jeg noget frisk hestemøg, som jeg strøede ud mellem planterne i et godt lag, og for at gøre det ekstra godt, så vandede jeg det meget grundigt, og prøv så at se på billederne, jeg troede jeg skulle dø. Det gør jeg aldrig igen.

vagn1pix

Først troede jeg, det var virus og kasserede 7 planter, men fandt så ud af, at da jeg havde været så dum at gøde med for rigeligt, friskt hestemøg, så kunne det også være, at planterne var ved at æde sig ihjel. Bladene var meget krøllede og planterne hang. Jeg fjernede alt gødningen og tog simpelthen min hækkesaks og klippede dem ned til ca. 30 cm, og herefter groede de pænt og krøllede ikke mere. Hvordan kan man være så dum at bruge så meget møg !

Vagn Nielsen

vagn2pix

vagn3pix

Foto: Vagn Nielsen

Læs mere …Hestemøg er møg!

Små gode råd ved dahliadyrkning

Små gode råd ved dahliadyrkning

Dræbersnegle

Det er i foråret mens sneglene er små og inden de lægger æg, at du skal starte din indsats mod dem. Mens de kun er 2-3 cm er de svære at finde, men lette at fange i en ølfælde. Duften af øllet lokker alle snegle hen til fælden, brug derfor en fælde med låg. Låget gør at vinbjergsneglene, som spiser dræbersnegleæggene, ikke falder i, og at øllet ikke fortyndes i regnvejr.

Plantning af dahliaknolde

Dahliaer kan plantes ud fra slutningen af april til begyndelsen af maj. Selvom de er følsomme over for frost, skader en sen nattefrost ikke knoldene under jorden. Det er når spirerne kommer frem i midten af maj, at faren for nattefrost bør være overstået. Vil du være helt sikker, så vent med at lægge knoldene til medio maj.
Du kan i stedet give knoldene en god start ved at plante dem i plasticpotter indendørs f.eks. i drivhuset. De kan så flyttes udendørs i midten af maj, og samtidig har du mulighed for en tidlig blomstring.

Vigtigt
Dahliaer, der er tvunget frem indendørs i potter, kan ikke flyttes udenfor i slutningen af april. Planterne er da allerede langt fremme, og de er ekstremt sårbare over for nattefrost.

Jiffypotter

Hvis du har stiklinger plantet i Jiffypotter, så husk at fjerne så meget af Jiffypotten som muligt uden at beskadige rødderne før udplantning.  Jiffypotten opløses ganske vist gennem sæsonen, så det er ikke derfor! Nej, det er fordi, potten ved udtørring bliver helt hård og tør i en periode med tørke, så når det igen regner, bliver det Jiffypotten, der først suger vand, siden rødderne inden i potten. Det er ganske hårdt for stiklingerne.

Net

Hvis du har været rundt og besøge dahliahaver, har du måske set, at flere binder dahliaerne op med et grønt net. De høje sorter er det nødvendigt at binde op og i stedet for at binde hver enkelt op, kan du sætte net over bedet.

net pix

Læs mere …Små gode råd ved dahliadyrkning

Beskyttelse med nedløbsrør

Beskyttelse med nedløbsrør

Jeg tror at det måske virker. I Foråret 2016 fik jeg den ide at sætte et stykke tagrendenedløbsrør ned over skuddene når de var kommet frem. Som i kan se på billedet har det ikke givet vækstproblemer, men de georginer der har en sådan manchet er urørt af sneglene. For at i kan se at jeg i det mindste har haft en snegl så kan i se på billedet at den plante der er uden manchet er afpillet (Red.: Nederst i midten ses et par tynde grønne, næsten streger.), mens de andre er urørte. Røret er skåret i stykker på 13-15 cm. De skal selvfølgelig sættes ned over planten inden de bliver for store. Jeg regner først med af fjerne dem når knoldene skal op. Kunne være skægt hvis det var løsningen på snegleproblemerne. Er der andre der har lignende erfaringer.

nedløbsrør 500x300 Søren Falstie Jensen 01

Konklusion:
For mig var det en succes. Der var ingen snegle i rørene, og der var ikke nogle planter der gik til i snegleguf. Om det så var fordi der ikke var nogle snegle eller fordi de opgav kan jeg ikke sige. Jeg så da nogle snegle i haven, men den var ikke overbefolket med snegle. Selvfølgelig må billedet bruges. Jeg henviser iøvrigt til mit opslag 01.08.2016 hvor jeg skrev"Jeg har heller ikke sagt jeg har fundet den endelige sandhed, men hos mig ser det lovende ud, så jeg spurgte også bare om der var nogen der havde lignede erfaringer.

Med venlig hilsen Søren Falstie-Jensen

Red. Klippet fra FB.

Læs mere …Beskyttelse med nedløbsrør

Dahliadyrkning i spande

Dahliadyrkning i spande

Ejner Loch har 40 års erfaring med dahliadyrkning, herudover er han haverådgiver og sælger af alt til haven. Samtidig er han også en livlig debattør på Dansk Dahlia Selskabs Facebook side hvorfra efterfølgende råd er fundet.

Her følger Ejners vejledning til dyrkning i murerspande, fra start til sæsonafslutning.

Spand m huller EL 170717 01 Spande EL 170717 02

Jeg borer 4stk. 10 mm huller i bunden af hver spand
Laver en blanding af ca. 75 % sand / grus og ca. 25 % spagnum.

ModerKnold EL 170414 01     Jeg deler knoldene så meget som muligt, og lægger
    3 stk. (mindre) knolde i hver spand.

 

Spandene sættes på friland i begyndelsen af april og spandene dækkes i starten med boblefolie, mens der er kolde nætter og perioder.

Parat EL 170308 01 Parat bobelplast EL 170308 02

Herefter - vande, gøde, vente.. binde op, vande og gøde, vente.. OG SÅ!  Jahuuuh!

Hvad gøder du dahlia med og hvor tit?
Kan de bare få lidt NPK når også roserne får?

Dahliaerne kan gødes med handelsgødning (havegødning NPK) eller man kan købe naturgødning i pille form. Dahlia er sultne, så der skal energi til.
De gødes når de er kommet godt op og én gang om måneden frem til ca. 1. august, hvorefter energi tilførslen slutter.

Et lille spørgsmål: Hvor mange liter er spandene på?

På billedet er det 12 liters spande, men jeg har også et parti med 20 liters spande - forskel!? Jo!
Man skal vande noget oftere i de små spande gennem sommeren, men de er betydelig lettere at bære ind om efteråret, når jeg sætter alle spande med knolde ind i vinteropbevaringen, med indhold - jord og knolde.

Hvorfor!

Fordi de knolde jeg dyrker i spande er sorter som genmæssigt har små knolde, som jeg med erfaringen har fundet ud af klarer sig rigtig godt, og dermed overvintrer bedre ved at være 'pakket' ind i spanden med jord / sand.
Jeg her også nogle moderplanteknolde, som jeg passer godt på ved at dyrke i spande.
Ja! det har måske taget overhånd med 250 spande, men vi hygger os!

Spande klar EL 170414 02 Spande klar EL 170414 03

Marts

Om ca. én måned 'marcherer' mine pottedyrkede og ompottede dahlia ud på friland, men medbringer 'overfrakke' mod de kolde aprils nætter. Jeg forspirer ikke, men sætter ud på jorden og planter også ud i jorden i begyndelsen af april hvert år, lige nu ligger det hele på det kolde lager og afventer, med længsel.

Opbevaring Lager EL 01 Opbevaringsspande EL 161120 01

I Maj kan det være nødvendigt med beskyttelse mod nattekulde.
1. maj i solnedgang over terrassen, med 160 spande med dahlia stadigt tildækkede mod nattekulde. Men snart slippes de ud.

Overdækkede spande EL 170501 01 Spande EL 170717 03

Dyrkning af dahlia i spande, som alle bliver holdt på plads i vind og vejr med net udspændt 60-70cm. over jorden. Det holder ganske enkelt!

Spande EL 170717 04 dahlia i spande holdt med net EL 160112
72 spande i blomst EL 170818 Terrasse 03 EL spand 160905

Her er indholdet af 72 spande med dahlia. Plankeværket er 180cm høj. 

September begynder tørring. - 'Tyfon' over Djursland!

Spande liggende EL 171008 01

Nej! - vi har bare lagt alle spandene med dahlia ned allerede nu, fordi de nu har fået rigeligt med vand i denne sæson, og planterne er blevet vanddrukne og trætte at skue. Derfor ligger de ned for at hindre mere nedbør i at trænge ned i pottejorden.
I stedet skulle det gerne blive til en del mere udtørring af jorden, så knoldene ligger godt og tørt i pottejorden inden de for alvor skal ind i vinterhi.
JA! Vi lader knoldene blive i spandene vinteren over, inden vi, i april, næste år tømmer dem, deler, og genplanter knolde i spandene på ny.
That's our way to do it.

Oktober tørring

Nu har spandene med dahliaknolde ligget ned siden den 20. september, og undgået adskillelige regnbyger. Nu begynder det efterhånden at kunne ses, at det eksperiment med at lægge spandene på siden sidst på sæsonen, når blomsterne alligevel er ved at være trætte, og derved få pottejorden i en mere tør tilstand, inden de alle skal bæres ind i et frostsikkert rum for at overvintre, er ved at lykkedes.

Liggende spande friland EL 171126 01

Knoldene befinder sig i pottejorden gennem vinterperioden, men hvis jorden er blevet gennemsjasket våd, som denne sommerperiode har bidraget til, må der tages forbehold, for at de ikke skal rådne, og så længe der ikke er udsigt til -5 graders nattefrost, kan de fint ligge og tørre ude på terrassen.
Så kan vi koncentrere os om at få de 1300 knolde, som lige nu befinder sig på frilands jord i haven, gravet op.

November

Sæsonafslutningen er nu afrundet med at potte de 12 splinternye dahliaknolde, som kom fra Østrigs Peter Haslhoffer's sortiment af Hapet typer, man skulle jo ikke!
Men, alligevel. Der var 'lidt' plads på lageret, og 12 spande fra eller til!
Nu skal der kun holdes lidt øje med om alle 'ligger' godt.

Læs mere …Dahliadyrkning i spande

Gødningsforsøg med natur- og kunstgødning

Gødningsforsøg med natur- og kunstgødning

Et gødningsforsøg med henholdsvis naturgødning og kunstgødning, som forløb over hele dahlia sæsonen, blev for nogle år siden foretaget af Formand Jørgen Møller. I tidligere numre af Dahlia-Nyt har både forsøget og resultatet været beskrevet. Her er alle artiklerne samlet, så det er muligt at følge forsøget fra start til slut.

Som tidligere skrevet og hørt fra flere, er der efterlyst nogle forsøg med gødning, og det første er nu søsat. Forsøget foretages i Helsinge-haven, og sker i bede på 3 x 14 kvadratmeter. Der er udplantet 36 dahlia i hvert bed, i alt 108 planter (stiklinger i 13 cm potter). De 36 planter er fordelt på 3 sorter, DDS-nr. 4: Rosa Preference, DDS-nr. 423: Arabian Night og DDS-nr. 263: Carolina Moon.

004 Rosa Preference  43 Rosa Preference 423 Arabian Night 43Arabian Night 263 Carolina Moon 43
Carolina Moon

 

12 3 1 kyllingegoedning 43
Kyllingegødning
12 3 2 NPK goedning 43NPK gødning 12 3 3 Afvejet goedning begge 43Afvejet gødning, begge typer

GØDNING

Bed 1: er gødet med naturgødning, som vist på billede er der brugt den højeste mængde, som er anbefalet på posen, ud fra den begrundelse, at dahlia skal have meget gødning.

Bed 2: er gødet med den gødning de fleste bruger nemlig NPK 14-3-15, som også går under betegnelsen: Plænegræsgødning.

Bed 3: er gødet med det samme som bed 2, NPK 14-3-15.

DOSERING

Bed 1  
Bed 2
Bed 3 
2,8 kg. =
0,7 kg. =
2,1 kg. =
200 g. pr. m²
50 g. pr. m²
150 g. pr. m²

 

12 3 4 Goedning spredt ud 43
Gødningen er spredt ud
12 3 5 Stiklinger 43Stiklinger 12 3 6 Inden udplant 43Inden udplantning

Stiklingerne blev skåret ca. 20 marts, de blev pottet om ca. 20. april og plantet ud i potterne ca. 1. juni.

 

12 3 7 Bede 1 juni 2012 43Bedene ca. 1. juni 2012 12 3 8 Bede 5 juli 2012 43Bedene 5. juli 2012

EVALUERING (efter ca. 3 uger)

Her kommer et punkt, hvor jeg ikke deler flertallets mening med hensyn til anvendelsen af gødning. Jeg har dyrket landbrug i 30 år, og her udbringer man / strør man gødningen lige før såning.

Nu har jeg også dyrket georginer i 12 år, og jeg har altid strøet al gødningen ud lige før plantning, og fræset den ned, så den bliver godt fordelt i jorden, Så kan det stille og roligt omdannes til noget som planterne så kan optage.

Jeg kender godt vores anbefalinger, der siger, at man kan gøde 2 til 3 gange i løbet af sommeren dog senest 1. august. Jeg påstår ikke, at NPK skulle være langtidsvirkende, men jeg plejer ikke at mangle krudt sidst på sæsonen. Men det var jo noget man kunne lave forsøg med til næste sæson.

Allerede nu er der noget, der tyder på at stiklingerne reagerer hurtigere på natur-gødning (kyllingegødningen) end på NPK gødningen. I bedene med naturgødningen har bladene ændret farve, de er blevet mørkere end i de andre bede, så det bliver spændende at følge.

Ja så er sommeren gået, frosten er kommet i nogle af mine bede, og vi skal nu se tilbage på et gødningsforsøg, som har givet os svar på nogle af de spørgsmål, som vi havde, men som også har givet nye ting at undersøge.

 

12 4 1 Bed1 43
Bed 1
I forlængelse af analysen i Dahlia-Nyt nr. 3 hvor jeg beskrev at planterne i bed nr. 1 (med naturgødning) fik meget hurtig god bladfarve, så indså jeg hurtig, at jeg måtte tilføre dobbelt mængde gødning, det vil sige + 200 g. pr. m² og alligevel kom planterne mere og mere bagud i størrelse.
12 4 1 Bed2 43
Bed 2
I bed 2 hvor planterne fik en moderat mængde gødning = 50 g. pr. m², kom de stille og roligt op, og endte med en passende størrelse og blad-masse.

I det hele taget udviklede planterne sig lige efter bogen og satte en masse knopper.

12 4 1 Bed3 43
Bed 3
Bed 3, det var så det bed, der blev gødet ekstremt meget (efter nærmer eftertanke) vil nogle med rette sige lidt svineri, jeg er enig, men det var nødvendig for at kunne konstatere effekten af overgødskning.

Hvis der kun have været brugt 20 g. pr. m² ville differencen mellem de 20 g. pr. m² og de 50 g. pr. m² være for lille, og jeg ville ikke kunne konstatere, det jeg nu gør i løbet af vinteren, for forsøget fortsætter nemlig.

Spørgsmålet er, hvordan overvintre knoldene så fra de 3 bede, det er lige så interessant. Vi har jo lært, at planterne skal bruge al gødningen op, og derfor må man ikke gøde efter d. 1. august. Hvis man gøder efter 1. august, eller hvis du giver dem for meget gødning, så når de ikke at modnet af, inden de skal graves op.

Jeg har her i sommer rundt om i landet interesseret mig meget for, hvor godt folk kan overvinter knoldene sammenlignet med hvordan de gøder. Som udgangspunkt tror jeg, at der er en stor sammenhæng mellem overvintring og mængden af gødning. Det vil jeg nu kunne bevise til foråret, med knoldene fra mit gødningsforsøg.

I alle 3 bede var der de samme 3 sorter, plantet i 2 rækker i hver bed, det vil sige 6 stiklinger i hver række i alt 36 stiklinger pr. bed. Jeg vil nu gøre følgende, den ene række af hver sort bliver opgravet straks efter at de får frost (i skrivende stund står de endnu), den anden række vil få lov til at stå til langt hen i december. Tanken er, om knoldene derved kan modne færdig, det gør man med kartofler, for at de kan modne af, og derved holde sig.

Jeg håber, at du sidder ned for nu kommer det spændende, sommerens høst, og det har også overrasket mig:

I bed 1 er der skåret 925 blomster, i gennemsnit 25 blomster pr. stikling.
I bed 2 er der skåret 1736 blomster, i gennemsnit 48 blomster pr. stikling.
I bed 3 er der skåret 2379 blomster i gennemsnit 66 blomster pr. stikling.

Og husk der stod kun 36 stiklinger i 13 cm. potter i hvert bed, dog er de 2 af sorterne valgt fordi de er blomsterrige.

12 4 1 Alle Bede 43 Alle bede 12 4 4 Afskaaret 43 Så er der skåret

 

Gødningsforsøg / overvintring

Som nævnt i min gødningsartikel i Dahlia-Nyts novembernummer, ville jeg fortsætte forsøget med at grave knoldene op i to omgange. Første halvdel af knoldene blev gravet op straks efter første frost og anden halvdel blev stående til hen i december. Resultatet er, for mig, meget overraskende.

Knoldene blev gravet op, tørret og lagt på lager, og til min store forbavselse, var det bed 3, som havde de største knolde og bed. 1 der havde de mindste. Dette kunne tyde på, at plantens blomstermængde ikke tærer på knoldenes udvikling.

Det er slet ikke gået som jeg troede, for det første er overvintring gået helt fantastik for alle 3 forsøgsbede. Ca. 98 % af knoldene har overlevet. De blev opbevaret i potterne med halvdelen af jorden, hvilket jeg plejer at have godt held med.
Der var ingen tegn på forskelligheder da knoldene blev lagt til forspiring 1. april. Jeg lod nogle få knolde blive i opbevaringsrummet til hen omkring 1. juni, for at se om de kunne holde sig, hvilket de kunne.

Jeg vil i løbet af sommeren lave nogle små forsøg med gamle knolde, for at få bekræftet, at gødningsmængden ikke har indflydelse på evnen til at overvintre.

Min teori om at kraftig blomstring og dermed kraftig beskæring, ville give små knolde, holdt altså ikke. Det ser ud til at det er gødningstype og -mængde, der har den afgørende betydning for både blomstring og knolde. Bed 1 der fik naturgødning gav færrest blomster og de mindste knolde, medens bed 3, der blev overgødet, fik de flest blomster og de største knolde.

Min sidste teori, om at meget gødning giver mange blomster, holdt således.

Tekst og foto af Jørgen Møller

Læs mere …Gødningsforsøg med natur- og kunstgødning