Stiklingeformering Dahlia-Nyt 2009
Stiklingeformering Dahlia-Nyt 2009
Formering af dahlia ved at tage stiklinger, kan være et svært emne at beskrive, men vi vil hermed forsøge at forklare fremgangsmåden.
Ultimo februar begynder forberedelserne. Der skal bruges flamingokasser (der dækkes af en plasticpose) og spagnum, gerne den berigede type med gødning og mikronæringsstoffer. Desuden er det en fordel at have et lager af mærkepinde parat, disse kan evt. laves af en persiennelamel, som deles på langs og skæres i stykker på ca. 8 cm. Skriv navn og evt. nr. på mærkepinden med en vandfast sprittusch (Penol 777).
Kasserne fyldes en tredjedel op med letfugtet spagnum. Mellem d. 1. og 15. marts lægges knoldene i kasserne, brug kun sunde knolde uden synlig sygdom. Det yderste af knoldene dækkes af spagnum. Det er vigtigt at området omkring stappen (stilken fra sidste år) ikke dækkes, da det er herfra de nye skud vokser frem. Vær varsom med at vande for meget, da knoldene ellers kan rådne.
Kasserne skal stilles lyst og lunt. De kan evt. stilles på en vindueskarm, der er over en radiator, men pas på, der må ikke være for meget varme på. Er lysforholdene utilstrækkelige f.eks. i en mørk kælder, kan man med fordel hænge et Grolux-rør op ca. 45 - 60 cm over kasserne. Temperaturen hos knoldene skal være ca. 18 grader. Efter 2 til 3 uger kan man begynde at skære de første stiklinger. De nye skud skal have nået en længde af ca. 8 - 10 cm., eller 2 -3 bladsæt før de er store nok til at skæres.
Der er forskellige måder at tage en stikling på. Nogen skærer stiklingen af med en hæl, dvs. der følger en lille bitte smule af knolden med. Andre skærer stiklingen lige under et bladpar, fjerne det nederste sæt blade og skærer et rent, fladt snit på stilken, så der ligesom viser sig to små prikker. Brug et gammeldags barberblad, for at få et rent snit. Husk at rengøre det jævnligt for at forebygge smitte mellem stiklinger og knolde.
Stiklingen sættes i en 6 cm Jiffypot eller en lille plast-potte. Plantes i Jiffypotter er det vigtigt for stiklingerne, at potterne har suget så meget vand, at de er helt gennemfugtede. Der kan plantes i en så- og priklejord eller en spagnum, der er blandet med lidt NPK-gødning. Inden stiklingen pottes, kan man evt. dyppe den i en roddanner. Husk at mærke stiklingen med en mærkepind.Stiklingerne skal nu stå under plastik, der slutter så tæt, at luftfugtigheden omkring stiklingerne er høj (det dugger på plastikken) og temperaturen skal hæves til min. 20 grader, gerne som undervarme. Det er vigtigt med daglige udluftninger til stiklingerne under plastikken, for at der ikke skal komme svampe-sygdomme eller ”sortfod”. Der vandes jævnligt, så Jiffypotterne ikke tørrer ud. Lys er ligeledes en nødvendighed. Vindueskarmen kan godt bruges, og anvendes der Grolux-rør skal stiklingerne have 12 – 14 timers lys dagligt. Reguler evt. lyslængden med en timer.
Når stiklingerne har slået rødder efter ca. en måned, vokser rødderne ud gennem Jiffypotten. Herefter tages de ud af plastikteltet og efter nogle få dages akklimatise-ring, kan de med fordel sættes id i drivhuset. Har man ikke et stort drivhus, kan man sagtens stille dem i et af de små plastikdrivhuse, der kan købes i byggemarkeder. Stil det op ad huset, hvor der er lunt. Er der risiko for frost, må stiklingerne tages indendørs til faren er drevet over.
Fordelen ved at sætte stiklingerne koldt, efter at de har slået rødder, er at forebygge lange ranglede planter. Stiklingerne vokser ikke så meget i længden, når temperaturen er lav, men rodnettet udvikler sig. Er stiklingen ”klar” allerede i slutningen af april, er det vanskeligt at styre væksten inden døre til udplantningstidspunktet omkring d. 1. juni. Stiklingerne må ikke plantes ud før der ikke længere er risiko for frost.
Ønsker du at gøde stiklingerne kan du strø nogle få kugler ud i potterne i begyndelsen af maj. Pas på at stiklingen ikke rammes, da den så bliver ”svedet”. I løbet af maj kan stiklingerne så pottes om i 13– 14 cm plastikpotter, (bland evt. lidt gødning i jorden). Har man en rigtig let, god havejord er det ikke så nødvendigt at grave potten med ned, men har man en dårlig jord i haven, kan det være en fordel at grave stiklingen med plastikpotten ned. Når rodnettet udvikles i potten, vil der ofte komme små runde knolde, som er lettere at overvintre.
Fra Dahlia-Nyt februar 2009, Pernille Højsgaard og Jytte Nielsen